Monday, 13 June 2011

KURUS itu jelek???

salam...hye ladies sekalian alam..

nak luah perasaan kat korang...huhu

bodoh tak aku kalau aku mintak nak jadi budak gemuk..terus tukar nama blog fatty lady. korang obses tak dengan bentuk badan? dulu-dulu aku tak kisah pun semua tu tapi sejak semenjak dah beribu kali orang tegur aku kurus kering *which is bad* aku rasa termalu pulak. kot-kot orang cakap aku tak cukup makan ke apa kan. or aku ni diet, jaga badan sangat ke. Jujurnya aku tak diet pun. pun bukan tak cukup makan. mak bapak aku dah bagi cukup-cukup. tapi Alhamdulillah setakat ni kurus aku kurus yang sihat. takda pulak penyakit kronik ke apa.

aku tak kurus macam ni ok!! mak ai keringnye. kesian lak aku tengok

masalah aku sekarang ni aku kuat makan tapi badan tak nak menjadi. dah cuba makan vitamin tapi tak ada hasil dan aku rasa solutionnya pun bukan dengan makan vitamin. masalah hormon kot kan. aku jelez bila tengok orang berisi sikit. kadang-kadang aku nak cari baju pun susah. baju -T kalau dah lepas dari saiz M tu dah kira macam baju labuh la pulak kalau aku pakai. tu yang merencatkan plan aku nak beli baju online store ni. kalau terbeli yang besar kan menyusah kan diri je nak outer lagi kan. susah betol. tambah lagi satu masalah dengan kaki aku yang kecik ni. hari tu aku nak beli high heel untuk pegi kuliah. punyalah susah nak dapat heel yang betul-betul ngam dengan saiz kaki aku ni. aku guna yang saiz 4 or 5. itupun kalau pakai yang saiz 5 tu aku kena pulak taruk tisu kat dalam hill sebab still longgar. Pegi survey kat BATA pun takda. sebab saiz 4 diorang tak wat lagi. haru tak... adakah sepanjang hidup aku nak taruk tisu-tisu dalam kasut.

cantik tapi ada saiz aku tak??


p/s: sepatutnya aku syukur kan. ada orang tak da kaki pun.

Friday, 10 June 2011

korea

salam..
amat ngebest melayan lagu no other, super junior ^-^. dah video klip nya kacak lalu jak. ok..entri tok suka suki aku jak mok molah k ingat drik pun yang selama tok sebenarnya aku bukan peminat korea. manusia berubah. bukannya dolok aku sik pernah nangga cita korea..nangga juak aku koh. layan juak tapi sikla lalu gilak sampe ingat suma nama hero heroin dalam cita ya. sampe lalu mok membeli cd nya or mok mendonlod cita-cita korea. sebab bagi aku cita korea sangat membosankan bila ada scene yang slow and panjang berjela-jela dialognya. tapi oleh kerna sejak semenjak beberapa tahun yang lepas dah banyak cita romantik komedi kluar and nang bena ngebest sampe aku feel abis melayan cita korea. terus aku jatuh cinta dengan korea. Korea ok! suma lah pasal korea! Even mun hal sport pun aku nyokong korea. bak kata orang korea aja-aja Fighting!! *nang sikda semangat 1 Malaysia*--apahal 1 Malaysia-- boleh sik sapa-sapa jelaskan dengan aku bebeno apa 1 Malaysia ya. sbb pe kinek tok aku ndak brapa connect. Apa 1 Malaysia ya semata-mata penyatuan kebudayaan kah? menari 1 Malaysia jak ka?--sila jawap wahai Najib. *udah ngelat cita lain*

Start aku sik lejuk nangga cita korea tok since aku melayan cita 'lovers in paris'. gila la best cita tok. haha...*sikda nya lalu gilak pia kowh*. but seriously nang best. sampe aku beragan-ragan nangga cita tok dolok. masa ya dalam ntv7. form brapa aku masa ya owh..lupak dah.


and memandangkan kampus tercinta tempat aku bermastautin agak-agaklah membosankan so mulalah aku membelek-belek cita korea. udah brapa egek drama korea aku nangga. sebut jak.* nak fofular ok* kinek tok dari nangga drama ke nangga movie ke dengar lagu..sumanya korea. Adakah korea dah menjajah pikiran ku?

Jenis Lelaki

salam...
ada apa pada lelaki?
ok..entri tok agak mencabar kaum lelaki. tangan aku gatal gilak mok nulis entri tok. nakpa hal ka. aku maok nulis tentang kaum Adam yang pelbagai spesies nok pernah aku kenal. untuk mengingatkan aku dengan kaum tok sebenarnya banyak perange juak duhal..*nakpa ka* hihi.

haha..ok tok adalah antara jenis lelaki yang paling banyak aku jumpa. Antaranya lah. disebabkan latar belakang aku yang bersekolah cina dengan berkawan dengan populasi kaum Cina yang banyak  so banyaklah aku nemu spesies laki camtok. Untuk pengetahuan umum, generally pada pendapat aku ada dua jenis biak laki di sekolah cina or majoritinya cina. Pertama yang nerd dan yang keduanya___ *kelak ku madah. sigek-sigek ok* Cuba kitak orang nangga gambar ya. Bukan main giknya membaca buku, Ampe juling mata. Sidak tok nang gila membaca. Sebenarnya sidak tok genius. Sebab terlalu genius lah sidak tok terlalu berpikir lurus sampe bila dilencong sikit lalu lah blur, lalulah blank. Dan tegal sidak macam tok lah sidak  selalu kenak pelentey mbiak, lalulah kenak cop biak gangster pake dibuli. Disebabkan daknya tok lurus so sidak sik pandelah mok melawan. yang bestnya spesies laki camtok bagi gadis-gadis ialah sidak gentleman sebenarnya! Ompuan ni sik suka ada gerek gentleman. Mun mok duduk laki ya nyurung kusi. Mun mok kuar, nya bukak pintu..pintu keta dan segala bagai yang sweet gilak-gilak. Sebab apa sidak camya??? *Jawablah* sikhallah biar aku menjawap.. sidak camya sebab sidak baca buku love story, romeo and juliet, baca novel kau laksana bulan, Ombak Rindu pake mikat ompuan. So...sidak sebenarnya belajar semua dari buku. Sedar sik sidak nang cool!!! *hoho* Jarang laki suka membaca ok! Agik-agik laki Malaysia *opss so sorry ok*


Next>> Laki ala-ala gangster *kununnya* Spesies laki kedua nak aku mok madah tek. Laki camtok nang eksen jak lebih. Mintak map la nak. Aku nang sik berkenan dengan laki camtok. Oklah untuk sik berlaku bias dan stereotaip yang melampau so aku mok nyatakan juak kelebihan laki-laki seperti ini. Pertama sekali mun bergerek dengan lelaki jenis tok si gadis, Peah, Edah, Dedek mesti rasa secure. Rasa selamat sebab laki tok pande menjaga gereknya. *sik juak koh*--udah gik ko prejudis mak ai-- Dan sebenarnya laki camtok amatlah romantik. *camni ko tauk*-- haha..biarlah rahsia---  *apa gik ow* hmm... seriously aku sik berminat mok crita hal laki jenis tok. EKSEN JAK LEBIH!! *stereotaip*


Lawak sik? Next>> A funny guy! spesies laki camtok la paling aku suka. Bagi ompuan yang seriusa, ganas, pemalu dan pendiam toklah pilihan paling tepat bagi kitakorang. sidak pande molah kita tetak sik ingat dunia gik. Pendek kata selalu molah kita hepi. Disamping ya mengekalkan awet muda. so, nang beruntunglah sapa bergerek dengan lelaki camtok. Misal kata kita sedih-sedih bok lekak dingerepak emak ka, tengah meroyan ka bolehla nya molah humor k ngibur hati.


Next>> laki yang family man. Baginya family adalah segala-galanya. Sangat sweet nak. Aku suka gilak nangga laki ngembak anaknya raon-raon, makan-makan kat kfc ka,,sine-sinelah ngebeng tangan anaknya. kadang-kadang sik malu gik ya ngebeng handbang bini dipun. Sweet sik.* Aku rasa sweet* Mudahan aku nemu laki dak tok. Amin


Next>> laki yang romantik. Orang madah laki jiwa-jiwa. or Jiwang. banyak orang geli bila disebut kedak ya tapi sebenarnya ompuan banyak suka laki kedak tok. Berik bunga tiap-tiap hati, main gitar, berlagu k ompuan  ..pendek kata banyak la kejutan yang diberik nya. sapa sik cair *makin lamak aku nulis entri tok makin aku rasa aku tok kenjet,,tueja nak* haha! Ok Fine! tapi masalahnya laki kedak tok kadang-kadang menakutkan juak. Terlalu sweet nak sampe susah utk dipercayai.


Next>> Laki yang cool..like pic di atas. My Kyuhyun. Laki pujaan ku* fullstop* Orait aku sebenarnya malas mok nulis gik. Laki jenis tok adalah sangat-sangat best. Sebab apa? seriously aku pun sik tauk . Just cool ok!. bubye.. ^-^

hana tajima

salam..
sangat udah lamak bebena aku mok molah entri tok tapi disebabkan kemalasan yang melanda jiwa raga so aku tangguh-tangguhkan. it's all about miz cutey hana tajima!! *ok..am i so excited?* i love her. sapa sik kan? muka kiut yang amat mudah mencairkan hati mana-mana spesies manusia. seperti yang diketahui ramai miz hana adalah fashion designer yang semakin fofular di Malaysia terutamanya dalam kalangan warga gadis-gadis bertudung Malaysia. Semua maok duplicate her style yang sememangnya trendy, stylish, seperti imej muslimah modern kini.



Untuk memulakan bicara *ayat yang sangat skema* dan untuk membuka pekung di dada, honestly saya tak kenalpun sapa hana tajima ni sedangkan orang ramai dah menggila dengan style dia at that time. *sorry for my manglish* --hoho, biasalah tu, 'saya hidup dalam kampus tercinta'--*skip that*. saya mula berkenalan dengan miz hana ni masa saya tengah membelek-belek mukabuku seorang gadis cantik yang sememangnya sangat mengikuti style miz hana. godek punya godek barulah saya tahu miz hana ni public figure kepada gadis-gadis bertudung semalaysia *paduhal nya tek...*

at first saya rasa terkejut *not really..juz terpana,terkesima sekejap* melihatkan style miz hana yang sangat lain itu. i thought it's all about fashion. where that fashion just shown for some fashion show. no wonder it's more than that. it become trend among ladies in Malaysia. saya tak tahu apa reaksi saya kalau terlihat dari mata ke mata si gadis menggayakan style itu. adakah saya akan menjerit, terpaku, , atau senyum sahaja. yang pasti saya akan berfikir dua tiga kali untuk menggayakan fashion miz hana. ataupun menerima sedikit style tersebut dan disesuaikan dengan cara saya yang simple.



Ya benar kehidupan kini tidak sama dengan masa lalu. kadang-kadang peraturan juga harus ditetapkan mengikut kesesuaian semasa. ramai yang mengatakan fashion miz hana ni sesuai untuk digayakan kini kerana nampak modern. yang dibawa oleh miz hana juga membawa imej wanita bertudung. wanita muslimah. tapi jangan terlalu taksub dengan pelbagai trend tersebut sehingga menimbulkan salah tanggap bahawa 'kamu bertudung hanya kerana fashion? atau kamu bertudung hanya kerana mengikut trend?' . so apa-apa pun yang kita nak buat, harus bebalik kepada niat dan konsep sebenarnya bertudung. *saya ingatkan pada diri juga. Allah yang berhak membolak balikkan hati manusia kan* Islam mengajar kesederhana.

p/s: setiap perkara harus ada perubahan kan. biar cantik di luar dan cantik di dalam juga. Amin. Semoga Allah menutup keaiban ku.