Sunday, 25 December 2011

fakta urangpuan

Assalamualaikum...

siri Girls Power Today

Fakta Ompuan.
Amaran: bacaan agak ilmiah

Fakta 1
Ompuan anggap pegi shopping ya pake nya terapi yang mana laki sik dapat tahan untuk 20 menet sekalipun.
Sebab Women Needs A Reason, Guys need A Space. Got it. Jangan butthurt lah mun bapak, abg, gerek itak urang sik mok shopping lamak-lamak.  Another fakta yang seangkatan, nang lanjor jak kaki ompuan shopping..kes kehilangan mak, makcik di india strit, spring, parkson ya satu kebiasaan lah bagi laki. Kesian laki terpaksa becarik sia sitok. sabar arr...jangan moha. fitrah ompuan ya bah..

Fakta 2
ompuan ada peripheral vision di mana luas penglihatannya 180 darjah. 
penglihatan lelaki lebih fokus, tunnel vision. 
kira ompuan tok senang scanning banding laki. Laki nya harus nangga sigek-sigek. one by one. sebab ya mun barang hilang ompuan mudah carik. kes-kes kehilangan barang tok urang laki jak banyak. kedak ilang kunci keta lah,..yalah slalu kenak anok b.a.b.o. arumbulak rok tangan dipun sik sedar. pengecualian kes becarik barang rok supermall. laki menanglah. Sebab sidak fokus bah. sidak akan carik exactly da same thing yang dalam hutak daknya. mun ompuan tok tek bila nya nangga terlalu banyak pilihan nya susah mok molah keputusan. Gia juak dengan bab parking keta. yalah boh heran kaum Adam mun kitakorang senang kantoi bila cuci mata...tapi agak sukar mok mengkantoikan ompuan nyelin-nyelin laki lain. ok.jangan moha. fitrah ompuan ya bah.

Fakta 3
Ompuan lebih alert dengan bunyi tajam banding laki. sebab ompuan dah disetkan, diprogram dengar bunyi baby nangis tengah malam. kemahiran yang maha hebat tok nyebabkan ompuan dapat beza bunyi tone sora, perubahan tone sora and pitch yang belainan. 
dilaog tipikal:
mieyna : Boh bunyi  pia gilak klaka ngan kamek!!
zul: ???

jadi, kaum Adam, jgn la heran gik dengar dialog gia. Fitrah ya bah

Fakta 4
ompuan ada kemahiran komunikasi lebih bait dr laki sebab hutak ompuan dah diprogramkan untuk bahasa. hutak ompuan ada corpus callosum nok lebih tebal banding laki ketegal hormon oestrogen membantu pertumbuhan sel nok menghubungkan duak-duak hemisfera hutak. lebih banyak sel behubung lbh bagus speech kita. Yang gagap-gagap kaka biasanya laki nak. Admit la ok. Sebab ya bab bersusey berik jak ngan ompuan. Lak ompuan handle. don worry ok. fitrah ya bah

Fakta 5
Ompuan low sikit *sikit* bab kemahiran spatial. (spatial bekaitan dengan ruang, bentuk...) sebab ya jangan berik map ngan urang puan. memang kamekorang slow baca map. Sikmok ulas lanjut. Lalu down kamek eyh.

Fakta 6
Bila mana ompuan betanyak pendapat baju nok dipake daknya, nya mengharapkan DETAILS bukan sekadar aok, ok dah ya.. kacak eyh., nice bah. 

Fakta 7
Ompuan salu nya meninggikan sora k nunjuk dirik nya boss..yang bekuasa. sebab ya lah mun ompuan kelae sora terbabak-babak.

Fakta 8
Ompuan nok ada sora dalam-dalam dikatakan pande, tegas, profesional...

Fakta 9
Ompuan ada mimik muka yg banyak banding laki. contohnya bila ompuan besusey, ekspresi muka harus ada ngekot jalan cerita. mun urang laki,sidak rileks jak..cool jak. Kebiasaan gilak la ompuan ilang mood bila mok becrita ngan laki. cam sikda perasaan jak walhal crita ya tek lucu. lalu down kamek eyh..*aie2..tiba-tiba down* pengalaman drikpun bah.

Fakta 10
Bagi urangpuan maksud sebenar sesuatu perkataan sik penting. sebab yalah mun klae biasa dengar dialog tok 

Kitak nang SIK PERNAH dengar kaka kamek
Kitak nang SELALU macam tok..
Kitak nang SIK KESAH LANGSUNG pun ngan kamek..

padahal tek neyda nya lalu gilak camya nak.

huhu.. butthurt kamek eyh

Fakta 11
ompuan lebih suka tanyak make perkataan CAN or COULD--boleh sik..?
then laki tek lebih suka pake WILL or WOULD-sudi sik, mok ka?...untuk lelaki gentleman sahaja.


Fakta 12
ompuan suka berkias-kias. sik suka kaka direct sebab urangpuan ada problem ngan confrontation tapi lebih suka bebincang. 

Fakta 13
Mun urang puan banyak kaka ngan laki ya bermakna nya suk dengan lelaki itu. tapi mun tiba-tiba jak nya kurang kaka ngan laki ya datz mean something wrong somewhere.

Fakta 14
ompuan ada multi-track which is sangat-sangat berguna bila bersusey. urang puan boleh kaka semua topik dalam satu-satu masa and boleh skip-skip topic. SO, jangan heran kaum Adam bila mana gerek kitakurang, girls friend kitakurang mengubah-ngubah topic diloyar. tup-tup melelat ke crita lain. normal ok. bukan sebab boring nengar kitakorang kaka~~

Fakta 15
Ompuan ada vocab or tatabahasa dan nahu nok lebih luas dan hebat banding laki. Amat biasa mun ompuan pake words yang pelbagai, ayat nok panjang utk menyampekan crita. Sebab ya esei urang puan panjang gik dari laki. tangga entri blogger ompuan mostly panjang nak padahal tek juz mok crita sal baju baru, outing sia sitok...macam entri tok juak *banyak bah mok dicrita ya -_- Urang laki pake words pendek, tepat dan padat. Its normal... 

Fakta 16
Ompuan susah mok ator benda-benda sigek-sigek dalam hutak. semua benda harus di listkan sigek-sigek. macam shopping list.. rutin harian pun mok dilistkan.. -_- terasa kamek eyh

Fakta 17
ompuan suka kumpul rami-rami depan tb bukan niat sebenarnya mok nangga tb tapi untuk beloyar..besusey. sebab ya urangpuan sik suka nangga crita complicated. 

Fakta 18
Ompuan suka klakar..suka beloyar so bila mana nya nangga urang laki diam jak nya assume laki ya ada problem.. *camya tek ow

Fakta 19
Ompuan sangat-sangatlah alert ngan rasa manis banding laki. Datz why urangpuan lebih menghargai coklat, strawberi, eskrem banding laki.

Fakta 20
hanya 10% jak ompuan ada pemikiran macam laki. tap 15-20% lelaki ada pemikiran ompuan. so, jangan moha bila ompuan sik berapa paham kaum Adam ok. fitrah ya.

Fakta 21
Ompuan ada kebolehan molah banyak keja dalam sigek-sigek masa. Arumbulak, masa tengah masak boleh gik berkol, boleh bermesej, boleh ngerepak, boleh nangga tb. suma ya dalam satu masa yang sama. terer sik. tapi laki sikdapat camya. laki bila nya nangga tb jangan dikaco. urang tengah fokus bah. bila tengah kol nya kan slowkan volume radio... so, jangan moha urangpuan bila mana laki sikmok layan mesej kita masa sidak tengah molah keja. jangan merungut madah "kamek pat mesej kitak 100 kali tapi kitak sigek mesej kamek pun sik dapat reply, kamek pun tengah print keja tok" tok nang tipikal problem bagi kapel.*terasa kamek eyh

Fakta 22
Ompuan ada deria bau lbh tajam dari laki. Tahniah urangpuan! Tahniah ladies!

Fakta 23
ompuan ada kulit yang lebih nipis dan lembut banding laki. sebab fitrah urangpuan dicipta untuk memberik keselesaan bila melok baby and husband.. 

Fakta 24
ompuan ada 2 kromosom x nok peka dengan jenis-jenis rona. Sebab yalah ompuan lebih kenal and alert ngan rona aqua, teal....sedangkan laki tauk warna common and asas jak macam merah, biru.. Tahniah ladies!

p/s: sik semua fakta ya tek betul dan benar bagi semua ompuan. tapi kebiasaanya sebegitulah. 

No comments: