Saturday, 24 December 2011

kamek dan life

Assalamualaikum..
hye ladies. forgetful lady ada mok ceciter.
Rajin sik kamek update belog. rajin nak. sebab dah sikda benda gik mok dipolah. layan belog jak la. haritok rasa mok cerita sal hidup. lamak dah sik cerita sal hidup. -hmm..bukan hari-hari kah kamek cerita- hmm..kali tok mek mok cerita pasal hidup-hidup masa lampau. gine mek boleh masuk maktab dan sebagainya. waima cerita tok mungkin lapok dah. kali orang mok dengar pun panas telinga. kisah lamak tek nak tapi untuk mengingatkan dirik pun jak sebenarnya. kelak mun dah tua, dah ada anak *ceyh2* boleh la baca entri tok. lepas ya tetak drik pun. bayangkan~~masa dah tua kmk masih beblog. mesti cerita hal cucu. haha. hmm..skip-skip. lalu ke sia indah. 

masa zaman sekolah dolok kamek tok nang mbiak top. owest keep myself at da top and da rest at da bottom la. haha..udah macam bangga dirik jak eyh. kamek bukan mok bangga dirik mok meninggi dirik tapi tok kisah benar. k ngingat dirik pun. sik semperna pun rupa kamek nektok duhal tek top juak masa menseya dolok. cmya tek ow. kiranya kamek termasuk dalam golongan student nerdy sebab dengan buku jak-jak. udahlah librian gik ya. Tapi top kamek ya tek sekadar top dalam kelas. hakhakhak. sikda la top gne-gne pun nak. Dalam top ya tek ada juak entingal nya. nak alah-alah ponteng kelas. lekak ya bulak cikgu. pernah sekali cikgu lesit tinga kamek. tegal berolah gilak. kenak lesit jak tek--aok bah, sakit ya eyh-- dan geng kamek sik juak tentu olah nya. nasib juak kamek ada kesedaran masa ya. sik ngekot urang sebarang. ujong-ujong nya tek hidup kamek kedak nerd la. hari-hari prepare k exam jak-jak. arum bulak kedak urang anti sosial.  

ada sebab kamek camya. bukan kamek tok anti sosial. salah sama sekali. sebab kamek ada kesedaran dan ada rasa tanggungjawab serta tanggungan di masa hadapan. ya yang kamek pikir. kamek tok bukan urang kaya. nak cerik rasa mewah nang jauh sekali. sederhana jak. rasa tanggungjawab mok ngubah keadaan kuarga ya untuk lebih senang nyebab kamek bertungkus lumus belajar. hati nang bersih suci zaman ya tek. *hakhakhak..suci ker*. 

kamek ada chenta masa menseya dolok. tp nya tok bukan bf kmk. kmk sik bergerek pun zmn sekolah2 ok. bait sik. chenta tok rajin juak la belajar. anak cikgu katakan. walopun mk duak sik bergerek tapi chenta tok la berik impak maksima dalam hidup kamek. bleh kata first love kali.. hihi. ada cerita di sebalik ya dan tiba2 chenta hilang. so bila nya sik da gik tek lalu rasa kehilangan benar-benar. sak jak masa ya gik membiak. untuk buang rasa sedih yang teramat ya kamek membusykan dirik dengan belajar. sampe jatuh sakit seminggu. ingat gik masa ya. pegi klinik dengan bapak. doctor ngecek kamek ya laki. nang hansem gilak-gilak mukanya. bayangkan kamek yang sakit teramat masa ya masih dapat gik berkira mok muji doktor ya. nang hansem. yang sadisnya muka kamek masa ya rupa orang lekak mati laki. sik semperna lalu jak. malu aie... ya lah sakit paling teruk kamek pernah rasa., demam, flu, sakit gigi dalam masa yang sama. tedah ada jak. mok makan pun duak sudu jak dapat masok. bena aie...tegal belajar tek nak. bukan tegal heartbroken ok. haha...

alhamdulillah result pmr kamek cemerlang dan gemilang. terharu la masa ngambik result. balit rumah lalu betangisan. sik la nangis depan urang. malu bah nangis depan urang. haha. kmk nangis kotan hepi gilak. rasa bebaloi la pengorbanan kamek sik nangga tv setahun (cerita benar) dan tido 4 jam jak sehari (cerita benar) tegal belajar. mesti kitakorang mikir kmk tok sik fun nak.sikda life. --aok masa ya kamek sik fun-- kamek sik main-main.. serius. ya lah life kmk masa ya..

result pmr dah cemerlang of koz masuk aliran sains nak. SALAH sama sekali. kamek reject offer masuk sains  ya walaupun terpaksa face pengetua, cikgu-cikgu yang rasa sayang mun kamek sik masuk sains. seminggu juak la mujuk cikgu. ahernya kamek dapat kuar juak dari kelas sains tegal hati kamek tok keras gilak, kotan mok kuar sains tek nak. Ketegal kamek kuar sains ya orang madah kamek b.o.d.o. sik tauk syukur.. bena.. nin dak result pmr gempak tapi sik mok masuk sains. orang lain kembang idong masuk sains. kamek tek sik mok. tegal ya lah orang nganok kamek. Tapi kamek pekak kan tinga. muka kamek tebalkan sepuluh inci pake nutup malu orang madah kedak ya. Sikhal mieyna. Sabar jak la masa ya. Tauk sik...keputusan kamek kuar dari aliran sains ya adalah keputusan paling tepat kamek polah. sampe kinektok kamek sik menyesal. aliran sains ka aliran sastera ka sebenarnya kejayaan ya terpulang kat dirik sendiri. Jadi know urself well. mun rasa sik mampu mok masuk sains,, rasa jiwa bukan jiwa sains jangan masuk sains. jangan tegal mok kembang idong semata-mata ok. camya juak idup. jangan tegal mok bergaya..mok orang pandang tinggi kita hilang diri. Faham sik...*lalu motivasi kamek tok*

kamek masuk aliran teknologi yang sebenarnya boleh dikatakan aliran sastera. yang membezakannya dengan sastera, teknologi ada subjek add math, ict/ tmk and est. nok lain macam biasa lah. kamek rela masuk teknologi walhal kamek megang komputer pun begegar-gegar masa ya. rumah kamek neyda komputer. subjek tmk tok banyak praktikal dari teori. boleh kata 95 % adalah praktikal semata-mata. Jadi, harus ada komputer di rumah. tapi family kamek sik mampu mok beli komputer.*sadis sik* ginelah kamek mok molah kerja ow.. kat sekolah nang la ada makmal komputer..memang khas untuk membiak teknologi tapi bila keja banyak, terpaksa la jadi homework nak. kamek dah la slow masa ya. nang butak IT. basic kamek cuma chatting mirc jak *kan masa menseya dolok mirc fofuler..hikhik. sanggup berabis duit pegi cc tegal chatting jak* ya jak la basic kamek. so, usaha kamek tok tek perlu berlipat kali ganda dari membiak lain. mun mok molah keja terpaksa kamek pegi cyber. cyber paling fofuler masa ya cyber di wisma satok. tingkat atas sekali kan ada cyber. kinek tok cam sikda gik nak.. sapa gik ingat kede tauke nya ompuan. bebek-bebek kaka. sia lah cyber feberet kamek. sorilah kamek sik tauk nama cyber paling berjasa bagi kamek ya. 

kamek nunggah cyber ompuan bebek jak lamak tok. *jaik na* cyber ya agak murah banding dengan cyber lain. sejam seringgit. mun cyber lain ada yang sejam duak ringgit. biasanya kamek pegi hari sabtu and ahad. masa kamek nang berabis dalam cyber ya jak la. urang lain berfoya-foya raon-raon hari minggu kamek molah keja. keja nok tetunggak masa hari sekolah bha. hari minggu la kamek berhempas pulas pegi cyber molah keja ict ya. nang kamek sikda life. *tauk kitak org mdh cmya nak* tauk bah. biasanya kamek pegi tengahari jam 1 jam 2 pasya balit waktu maghrib (cerita benar). kadang-kadang dari pagi kol 10, kol 11 balit petang kol 4 cmya and selalu juak kamek balit kol 9 kol 10 malam. cayak sik. Camya la hidup kamek dolok selama duak tahun.

 Sine kamek oleh duit pegi cyber berjam-jam ya? pake duit bah pegi cyber. pk free ka.. *lalu moha tek nak* kamek simpan duit mak bapak mek berik pake sekolah. tauk sik berapa kamek oleh sehari.. seringgit jak. RM 1 jak..mun nasib bait adalah RM 2. kamek rela sik pake bus mok pegi balit sekolah. tegal jimat. rela kamek bejalan kaki. jauh sekolah kamek ya.. nait bukit gik ya. ngembak beg berat-berat. bepanas behujan. kadang-kadang kenak kaco urang laki. kadang-kadang kenak kaco urang gila (cerita benar) urang gila banyak di bandar kuching. tapi kamek tahan jak. tauk bah.sedar hidup sik sesenang urang lain. masa rehat kamek pegi library. kamek dolok pengawas. ada hari kamek betugas masa rehat. dari duit yang kamek kumpul ya lah pake kamek polah keja di cyber. balit sekolah ngemas rumah. mak kamek keja bah. bukan kerja kolar putih kolar biru tapi kolar kuning. *nak pa ya* haha...saja jak nambah kolar kuning. Mak kamek keja tukang cuci. (cerita benar) sampe ke hari tok. Waima abang kamek pun dah bekerja tapi nya stil mok keja juak. Nya madah tunggu kamek dah keja kelak baruk nya berenti. Datz why kamek sik sabar mok graduasi. mok keja cepat-cepat. sambung gik arr..balit umah lekak kemas segala bagai terus molah homework lah. molah revision. cmya la life kamek. sikda word main and fun. *mesti kitakorang madah boring nak* aok nak boring. kamek ngimbas balit pun rasa sadis jak. tapi kamek sik menyesal hidup kedak ya. kamek proud!

and then result spm kamek kira tahap cemerlang juak lah. waima sik straight As...tapi bersyukur gilak. rasa bebaloi pengorbanan kamek selama tok. walhal spm jak tek nak. ya kata urang tapi kamek tek nang sentiasa kembang idong mikir pencapaian spm tek bah..*up sikit sik salah nak..lamak dah sik ngeUP dirik* lekak ya kamek masuk form 6. form 6A4..membiak historian. hihi. zaman form 6 baruk kamek release sikit-sikit keseriusan hidup. zaman ya tek baruk kamek reti mok begaul HUHAHUHA dengan membiak laki. Serius! bena! tapi untuk chenta belum lagi...haha. kiranya chenta kamek masa dolok-dolok masih dalam kenangan. camya tek ow..haha.*jiwang* Dalam kamek lower 6 ya kamek ada mintak maktab. tapi hati kamek tersentap. bila mana kamek kenak reject. Masa ya kamek down gilak-gilak. rasa macam lalu musnah impian kamek mok jadi cikgu tek. Nangis kembang bigik mata. nang sikda mood langsung. Kamek nang rasa dunia tok sik adil. kamek rasa Allah sik adil ngan kamek sedangkan lamak tok kamek beruasaha, dengan pengorbanan yang segala bagai untuk dapat kputusan cemerlang dengan harapan dapat masuk maktab. Baruk kamek tauk tinggi rendah langit. kamek tek kompiden jak madah dapat masuk maktab dengan pencapaian spm yang cemerlang ya tapi kenak reject. Tapi disebabkan kewarasan pikiran masa ya kamek mintak rayuan la. Disebabkan down and sik mok mengharap gilak kamek TERLEPAS INTERVIEW MAKTAB...duhal tek kamek kenak tunggah balit. tapi kamek melepaskan peluang ya gia jak. ketegal putus harapan. *sadis sik* 

So...kamek sik mengharap gik mok masuk maktab. kamek tolak jauh-jauh harapan ya tek. Kamek sik tauk hala tuju kamek masa ya. Terpaksa kamek carik minat lain. Kamek minat mok jadi pyschology..*bena aie..haha..tapi pelik nya kamek selalu di pyscho orang* hm...mun sik pun kamek jadi peguam..PUSS semangat. Muka kamek jadi peguam tek nak. haha.... so kamek fokus dengan stpm jak la. study hard giler-giler masa ya. Tapi disebabkan bapak kamek beragan gilak nyuruh mek masuk maktab kamek apply sekali gik. Pegi interview dengan saki baki harapan yang tetinggal dolok. Tapi jujurnya kamek sik mengharap gilak. Dalam tempoh nunggu result maktab kuar kamek fokus 100% ngan stpm. Bagi kamek mun dapat rezeki.mun sik dapat sik hal. Dan nang bena rezeki kamek masuk maktab. Dapatlah tiket jadi cikgu. Nangis kesyukuran masa ya. 

kinek tok dah tiga tahun kamek di maktab. tinggal duak tahun gik mok abis. Dah macam-macam kamek lalu sepanjang di maktab. semua ya mendidik kamek jadi lebih  baik. mudah-mudahan tek nak. Masa di maktab juak la kamek bertemu chenta baru tapi chenta ya sik kesampaian. Nya datang cuma mok bukak pintu hati kamek ngan urang laki jak. Lepas ya.. kamek temu chenta baru. tokla chenta kamek ada kinektok. kawan kamek juak. sama-sama sigek kelas. sama-sama bakal cikgu. :) Harapan kamek mudahan mujor joros. Mudahan kamek dapat graduasi. mudahan kamek dapat kerja. mudahan kamek bahagia dunia akhirat. Amin.

*tok luahan bakal guru...untuk bakal murid-murid pada masa mendatang..woseyh..hihi*

1 comment:

Farrah Wahida said...

Assalammualaikum,kamek bukan org Sarawak,tapi kamek pernah belajar sekejap asasi di Unimas.Kamek rindu gilak mok dengar org kelaka bahasa Sarawak.Tiba-tiba terjumpa blog kitak.Semangat kamek baca kitak punya life masa belajar.Doakan kamek berjaya juak.

Kamek sayang Sarawak.

:)