Wednesday, 25 January 2012

mensia~~

Assalamualaikum..
bangun pagi terus bukak lappy then on9 dan blogging. keja lain kita tangguh dulu ye. haha.. *pemalas* hmm... kamek mok sambong balit kebingungan yang sik berasas marek dan hari sebelumnya.. hmm.. tauk sik betapa kerisauan kamek ketegal ketuaan. dolok..masa zaman mensia dolok..zaman gik hingusan bukan main mok cepat kedewasaan. tapi--tapi.. bila dah kedewasaan sebenarnya tidaklah seindah yang kita bayangkan. huhu. segalanya berubah *huhu kedak tajuk novel--- hmm..mek rasa perubahan yang amat. dan harus melakukan perubahan. lepas tok kamek harus mengatasi penuaan..penuaan fizikal dan sebagainya. berasaskah sik kebingungan tok.. of koz berasas... haha.. zaman remaja lain..remaja kita mok pake apa-apa pun kt tetap kiut miut, suwit..waima muka penuh dengan jerawat tapi dianggap pemanis muka. bena2..rindok nangga biak belasan taun. naif sungguh mereka. tapi back to reality belog usang..mek sik remaja gik. kamek harus mencarik produk yg lbh sesuwai...


kamek mls mok nulis gik... kelak lah mek cita gik

source of happiness: maybelline NY

p/s: kesmipulannya..dolok kemain bajet natural beauty.. kinek tok harus kita makeup tebal cikit. haha..ketuaan dah ok yalah kesimpulannya tek..hm.. kacak ow fatin liyana. kacak ow..hanis zalikha..  its normal ladies. akan ada tahapnya kita akan giler dengan makeup.. tapi abg sik suka. T_T ok..kamek mok molah keja lok.

Tuesday, 24 January 2012

asam garam belajar guru

Assalamualaikum..
mencurah curah jak benda mok di tulis mek ritok. mintak map lah crita kmk selalu expired date. sebab kmk selalu bz then kmk sik pat update on time. *haha..seriously bz ok* so time cuti la kmk rajin mok update. tauk sik 3 minggu pertama kemasukan kamek ke sem 5 sangat-sangat lah dingin *dingin *dingin.. bukan..bukan! bukan sebab aircond. kamek sik berkuliah di bawah aircond --- dingin ya sebab kamek no feeling. dingin sebab kmk rasa macam patong. dingin sebab kmk rasa no air.. i cant breath dalam kehidupan yang sangat stiff and seriussa. terus tebayang muka tn haji..owh..sgt2 tidak suka kuliah nya. kmk rasa macam patong...wordless jak. ada macam2 ragam lec sem tok. ada yang sempoi giler, ada yang syok sendiri dalam dunia khayalan..ada yang lucah... tauk sik kamek nangga daknya mengajar bage mek nangga tb. nangga telebisyen.. aok. hahahaha...kedak kmk nangga sinetron jak. bage nangga movie..sambil ngap popcorn. haha. 

hmm... n olahraga. huhu. harus tauk jadi cikgu bukan senang. perlu kuasai ilmu dunia. semua. apa2 jak lah. dan termasuklah sport. sebab ya lah kamek bengang dan bangang dengan program kpli yang sekadar cukup cukup makan belajar ilmu keguruan then dengan mudahnya ditempatkan di sekolah.. tup2 mendahului graduan PISMP, gstt or graduan UPSI sedangkan kamekorang susah payah wit blood and tears belajar jadi cikgu for 5 and half years gik ya. bagi kamek hak penempatan kpli patut di ranking debah sekali..debah gik dari geng graduan UPSI.. sebab mereka...dan kami lebih berhak untuk peluang penempatan itu ok. kami mmg didatangkan untuk menjadi guru. pure. bukan dari kursus yang tidak bersangkutan. saya cuma melihat kpli sekadar solution untuk mengurangkan pengangguran.. mun benar melihat kepada kualiti..huhu..apa guna and rasional nya PISMP (program ijazah sarjana muda perguruan) diwujudkan.. mangsanya anak bangsa. trimak cikgu cukup-cukup makan. kualiti kah itu. and sigek gik ..sapa2 rasa sik puas hati dengan graduan maktab dan UPSI..harus tauk ok.. jangan madah anak kamek ambik kejuruteraan..anak kamek belajar tahfiz kat al azhar tapi stil sikda keja..kenak sidak student maktab senang2 diberik keja. huhu... untuk pertamanya..kenak kitak ngantar anak kitak belajar engineer?? kenak ngantar anak belajar tahfiz..? harus tauk niat asal kitak k... so kenak mok argue pasal line kamek orang dapat keja cikgu. anak kitak kelak abis belajar engineer keja cikgu kah?? ngajar biak kah kelak?? jangan masok line mekorang...masok line engineer pun ok.. sebab kamekorang sik masok pun line engineer waima kamek orang belajar ilmu macam mok takluk dunia. stay on your track k. 

huhu...kenak jadi panas indah tok. rasa ketidakpuasan itu muncul sejak semenjak kamek sik lamak gik mok graduasi bah..waima ada setahun lebih gik..haha.. harus tauk ya..bukan mudah jadi cikgu.. nakpa cita kamek tek lalu hilang...haha..aok..olahraga. kamek disuruh berekot. bukan kamek sorang lah..ramilah geng tek...berekot pusing maktab. semput aku aie..sangatlah huduh bila semput.. knk arr..kamek kurus bah patut lebih senang berekot dari orang lain tapi kmk juak antara yang last sampe... dahlah kamek sik bepeluh. bepeluh tam panas pun sik. kenak arr... ada sakit kmk tok kali. hihi.. thx for chenta sebab sangguo tunggu snail.. lalu sikdapat kitak berekot laju tek ow..lalu sikdapat join kwn kitak tek ow..sori.. T_T

so solutionnya::
jogging lah selalu 

akan di cuba

wassalam

ketuaan dan ketuijaan. kahwin~~

best sik oliday.. huhu sgt2 best sampe sik terkata..sampe sik tauk mok molah apa ..kan..kan. ada asignment tapi giler ke aku mok molah awal. rajin na juak muka aku tuk mok molah keja. kan best mun wit juz a blink suddenly kmk dah graduate.. yeayyy!!!! joyful moment.. tapi..tapi tu semua bayangan semata-mata. itu pun kalau umur ku panjang. kalau Allah nak tarik nyawa tak merasa lah nikmat graduasi tu.. duniawi semata-mata. crap lagi. stop it. 
kmk mok cita ketakutan kmk sejak semenjak tok.. aging.. a.g.i.n.g
yup! makin merasakan diri ketuaan dan penuaan. rasa tua sgt2.kenapa ye. tuija ka ?? ketuijaan is it?? kmk sik tuija sbb mmg kmk dah smpe thp umur itu untuk memikirkan soal tettttt (married ok) agak malu kmk mok citer....haha ngegeh. kalaulah baby tu turun dari langit. or diembak oleh burung tup2 muncullah baby rok penjan rumah. alangkah indahnya jika kelahiran semudah itu. tapi harus ingat semua itu mitos semata-mata. harus tauk yang baby ya datang dari tetttt.. *bab tok nang sik perlu diajar. fikrah dan fitrah manusiawi.. 
ok.. persoalannya ?? dah cukup ilmu ke nak settle down?? jawapannya.....

BELOM
bukan sebab kamek lom ambik kursus kawin sbb mmg pun ilmunye enggak ada.. dan soalan tipikal masyarakat kita?? dah pande masak lom? mun belom jangan kenjet mok belaki?? kmk mok molah kritikan sosial tok. kenak lah ompuan jak sering diajukan soal cmya?? kenak??? ada sik orang tyk kaum lelaki.. bukan soal masak tapi...tapi..

kitak deng arr..kitak dah boleh sempurna jadi imam kamek sik??

of coz.... jarang tanyak soalan camtk ngn lelaki.. ompuan juak ditanyak tek nak. sak jak lelaki yang datang merisik..meminang...paling utama..lelaki lah akhirnya ketua keluarga. lelaki lah kapten dalam rumah tangga.. tauk sik ya...harus tauk ok

bagi kamek nok paling utama dalam soal kahwin is kesediaan dan kebolehan kita memegang tanggungjawab berumah tangga yang didasarkan dengan iman dan takwa. harus ingat..bila dah kawin kita bukan memegang rasa tanggungjawab dan amanah kat dirik sendirik and mak bapak semata mata tapi lebih gik dari ya.. kita dah pegang kehidupan kekeluargaan kita sendirik.. kita dah pegang kehidupan pasangan..dan anak-anak.. hmm dengar ya..tuija jak bunyi kmk ow..
senang jak bunyi madah hal kawin tapi kmk sedar dan yakin sik semudah itu.. 

bayangkan kita akan bersama dengan lelaki yang sama sepanjang hayat--- 
suwit ke?
or scary??

--------------
bayangan kmk bila andartu---

1: ambik anak angkat. 
2: kawin family paduk...syukur..ada restu..kihkih

tangga ya--- kmk positif bah. kmk sik iklan kan dirik carik calon suami. sikda nak. Alhamdulillah. kmk masih waras. 

------------
pls: jangan kahwin sebab takut kemungkina negatif pada masa depan tetapi cariklah orang yang bagus-bagus yang selayaknya. jangan despredo ok. sik bagus. sebab kahwin bukan solution utk semua perkara. boleh ambik anak angkat~~ bahagia harus dicarik kan. and.. sik salah kawin awal. jangan entingal. zaman mencabar  bagi golongan muda mudi kinek tok amatlah perlu menggalakkan kahwin awal. ada caranya. keluarga perlu sokong..perlu tolong. jangan entingal. mak bapak jangan ego. and.. anak-anak jangan gatal. mun rasa tanggungjawab terhadap family ya sik terpikul gik rasa sik tertanggung rasa sikmok tanggung jangan berangan mok kawin ok. 

Friday, 6 January 2012

hihi...kiut eyh...jaik da jak pusak depan ya...nok sorang sekok blakang ya tedah li jak mukanya..
hihi lucu lah