Tuesday, 24 January 2012

ketuaan dan ketuijaan. kahwin~~

best sik oliday.. huhu sgt2 best sampe sik terkata..sampe sik tauk mok molah apa ..kan..kan. ada asignment tapi giler ke aku mok molah awal. rajin na juak muka aku tuk mok molah keja. kan best mun wit juz a blink suddenly kmk dah graduate.. yeayyy!!!! joyful moment.. tapi..tapi tu semua bayangan semata-mata. itu pun kalau umur ku panjang. kalau Allah nak tarik nyawa tak merasa lah nikmat graduasi tu.. duniawi semata-mata. crap lagi. stop it. 
kmk mok cita ketakutan kmk sejak semenjak tok.. aging.. a.g.i.n.g
yup! makin merasakan diri ketuaan dan penuaan. rasa tua sgt2.kenapa ye. tuija ka ?? ketuijaan is it?? kmk sik tuija sbb mmg kmk dah smpe thp umur itu untuk memikirkan soal tettttt (married ok) agak malu kmk mok citer....haha ngegeh. kalaulah baby tu turun dari langit. or diembak oleh burung tup2 muncullah baby rok penjan rumah. alangkah indahnya jika kelahiran semudah itu. tapi harus ingat semua itu mitos semata-mata. harus tauk yang baby ya datang dari tetttt.. *bab tok nang sik perlu diajar. fikrah dan fitrah manusiawi.. 
ok.. persoalannya ?? dah cukup ilmu ke nak settle down?? jawapannya.....

BELOM
bukan sebab kamek lom ambik kursus kawin sbb mmg pun ilmunye enggak ada.. dan soalan tipikal masyarakat kita?? dah pande masak lom? mun belom jangan kenjet mok belaki?? kmk mok molah kritikan sosial tok. kenak lah ompuan jak sering diajukan soal cmya?? kenak??? ada sik orang tyk kaum lelaki.. bukan soal masak tapi...tapi..

kitak deng arr..kitak dah boleh sempurna jadi imam kamek sik??

of coz.... jarang tanyak soalan camtk ngn lelaki.. ompuan juak ditanyak tek nak. sak jak lelaki yang datang merisik..meminang...paling utama..lelaki lah akhirnya ketua keluarga. lelaki lah kapten dalam rumah tangga.. tauk sik ya...harus tauk ok

bagi kamek nok paling utama dalam soal kahwin is kesediaan dan kebolehan kita memegang tanggungjawab berumah tangga yang didasarkan dengan iman dan takwa. harus ingat..bila dah kawin kita bukan memegang rasa tanggungjawab dan amanah kat dirik sendirik and mak bapak semata mata tapi lebih gik dari ya.. kita dah pegang kehidupan kekeluargaan kita sendirik.. kita dah pegang kehidupan pasangan..dan anak-anak.. hmm dengar ya..tuija jak bunyi kmk ow..
senang jak bunyi madah hal kawin tapi kmk sedar dan yakin sik semudah itu.. 

bayangkan kita akan bersama dengan lelaki yang sama sepanjang hayat--- 
suwit ke?
or scary??

--------------
bayangan kmk bila andartu---

1: ambik anak angkat. 
2: kawin family paduk...syukur..ada restu..kihkih

tangga ya--- kmk positif bah. kmk sik iklan kan dirik carik calon suami. sikda nak. Alhamdulillah. kmk masih waras. 

------------
pls: jangan kahwin sebab takut kemungkina negatif pada masa depan tetapi cariklah orang yang bagus-bagus yang selayaknya. jangan despredo ok. sik bagus. sebab kahwin bukan solution utk semua perkara. boleh ambik anak angkat~~ bahagia harus dicarik kan. and.. sik salah kawin awal. jangan entingal. zaman mencabar  bagi golongan muda mudi kinek tok amatlah perlu menggalakkan kahwin awal. ada caranya. keluarga perlu sokong..perlu tolong. jangan entingal. mak bapak jangan ego. and.. anak-anak jangan gatal. mun rasa tanggungjawab terhadap family ya sik terpikul gik rasa sik tertanggung rasa sikmok tanggung jangan berangan mok kawin ok. 

No comments: