Sunday, 3 June 2012

the dressmaker of khair khana

Assalamuaikum :)

Hye everyone...

ever heard about the dressmaker of khair khana. it's an amazing story about  a brave young woman in khair khana, afghanistan during the taliban's rule written by gayle, an american journalist.

saya dah habis baca buku ni. kisah bermula dengan watak utama cerita ni, Kamila yang baru je dapat diploma perguruan dia masa taliban mula menakluk bumi afghanistan. sepanjang taliban memerintah, Kamila dan semua wanita afghan terpaksa tunduk dengan cara pemerintahan radikal taliban. pergerakan wanita semuanya terbatas. jadi most of the time woman were at home. jadi nak survive tu sangat2 lah susah. lagi2 lah Kamila ni ada lima orang adik beradik perempuan and two brothers only yang masih muda mudi. lepas parent and adik laki dia keluar dari rumah, parent dia pegi hometown diaorang untuk mengelak diri dari dijejaki oleh Taliban sbb father dia bekas tentera.. her brother went to Pakistan searching for a job to help the family. 

sementara tu, kamila tak boleh nak bergantung harap dengan adik laki dia dan tak boleh nak bergantung harap dengan duit pencen bapak dia yang sikit. So, untuk survive Kamila plan untuk buat bisnes baju. make and sold cloths with the help from her sister.

nak tahu lagi... bacalah sendiri...best


yang ni belum baca lagi.. nanti dah habis saya wat riview kat sini erk... stay tune

with love
miz mieyna

2 comments:

Prince of Noob said...

macam best je buku ni... nanti review ye lepas abis baca... done follow - Noob.

Mieyna said...

insyaAllah.thx follow