Sunday, 23 September 2012

Miss Mieyna and Students

Assalamualaikum..

i make it short ok. bok habis praktikum.

ok.. entri bergambar sahaja. terimakasih









Saturday, 15 September 2012

VALUE

Assalamualaikum

hye. tinggal satu minggu lagi praktikum dihabiskan. Bahagia? oh semestinya!!! giler lah rasa tak bahagia kan. Haiiiiiiiiiiiiiiishhhhhhhh~~~ seriusly sik da feeling mok kaka malaya time tok~~ hahaha..

aku bahagia..bwaahhahahaha!! sik lamak gik habislah praktikum. tapi dlm masa yang sama rasa sedih. sebak di dada. mok ninggalkan sekolah. not bad bah kehidupan di kanowit. minak nya tek persekitaran di kawasan sekolah ya  agar mencabar kewibawaan aku sebagai kaki joli..kaki huha...~~ cop2!! kaki joli?? salah2..kaki jalan. dats the word. 

minggu tok tek agak boring sebab membiak cuti UPSR tapi cikgu dikerah dtg ke sekolah. jadi dgn masa yang terluang ya aku menghabiskan seluruh jiwa raga molah keja!!!!! dah akhirnya aku berjaya. buktinya hari tok aku sik perlu bukak encik google carik maklumat P&P. yalah orang madah. bersusah susah dahulu bersenang2 kemudian.

baiklah ~~~ aku mok cerita apa yang aku buat sepanjang di sekolah.

1. POLAH RPH- sapa2 cikgu ya tauklah RPH ya apa. tiap2 minggu perlu hantar. 
2. Social skill- walaupun aku bukanlah seorang yang peramah aku perlu beramah mesra dengan rakan sekerja-- fake~~fake~~fake~~ . tapi dalam fake itu ada keikhlasan dan kejujuran. cikgu di sia sangat best, sporting.. terutamanya cikgu peter, cikgu johnson, cikgu faraid, cikgu suraya. Dan sudah semestinya dalam banyak2 yang menerima kita dengan baik pasti ada yang sebaliknya. adalah duak orang cikgu yang kureenngggg sikit ngn aku tapi in da end setelah masa berlalu cikgu itulah yang paling aku RESPECT sekali. 
3. Teaching skill- fuhh, mencabar sangat2. malas lah mok cerita tahap kebebalan students aku. tapi sidak tetap da best!! --dalam certain waktu---- . (Sebab benda tok terlalu banyak mok dianalisis kita skip ok)-- 
4. Pengisian kemerdekaan- pertandingan mewarna & melukis dan galeri merdeka 
5. Sambutan kemerdekaan (next week)
6. Persediaan utk sambutan - bla bla bla bla.... byk sampe mlas mok cerita. hmm.. aku sebut benda yang baik2 jak ok.. melatih biak koir-------
7. oh yes..lupak mok crita sambutan aidilfitri yang aku terpaksa beli ketupa instant smpe sibu.
8. mantel problem--pyschology problem-- hanya tuhan yang tahu

-- oleh itu ---

p/s: orang hanya nampak apa yang mereka boleh lihat dengan mata kasar tetapi tidak semua yang boleh menyelami dengan mata hati. tetapi yang gahnya orang yang melihat dengan mata kasar itu lebih hebat menunding jari membuat penghakiman. dari apa yang hanya mereka tahu padahal ada banyak yang mereka tidak tahu----


-- hihihih-- 

wahai kawan belog.. waima saya camtok. tapi terlalu banyak yang saya perlu tanggung

terima kasih
mizmieyna


Saturday, 1 September 2012

Ilusi Seorang Guru

Assalamualaikum...

Yup. Saya baru kembali. Hampir sebulan lebih sik update belog. bukan sengaja, bukan sikda crita tapi terlalu banyak benda perlu diuruskan. Seperti sedia maklum, sekarang ni tengah berpraktikum di SK Ulu Ranan, Kanowit. Dan hanya tinggal 3 minggu saja lagi nak habiskan tugasan ni. 

Masa pertama kali jejak kaki kat sekolah tu, saya dah sedia dengan semua cabaran yang bakal ditempuh. Masa tu bulan Ramadhan. Saat paling sukar bagi saya sebab berpuasa sorang2..bukak puasa sorang2..sahur sorang2. Tinggal di kuarters bersebelahan dengan seorang guru. Lelaki dan bujang. Hampir selang sehari mesti ada saja makanan disedekah utk bebuka puasa. Syukur sebab tidak ada kudrat untuk ke pasa beli brg makan. Transport tidak ada, jadi semuanya bergantung kpda makanan instant. Ek eleh orang lain pun makan instant. macam tak pernah kot. Memang lah kan student life sapa tak pernah rasa makan maggi hari2. tapi bila mengenangkan bukak puasa makan maggi je rasa sayu lah pulak. Kadang2 makan twisties je. Kadang-kadang ustazah bawak jalan-jalan. Beli barang mana yang patut dan utk bebuka. Masa bebuka sorang2 tu lah sedih sgt. Lebih2 dgar orang sebelah bukak bersama family. Memang dgr dgn jelas sbb kuarters dinding playwood je. Masa tu teringat kawan-kawan dan family. Biasanya kalau di maktab, buka puasa ramai-ramai kat surau. Boleh plak nangis smbil mkn.Masa sahur lagilah sedih. makan sorang2.  Timing masa sahur sama pulak dengan orang sebelah. Terdengar si emak kejutkan si anak. teringat mak di kuching.

Waktu siang habis sekolah penat sangat jadi rehatlah dgn duduk2 saja tak buat apa2. Dgr tv dr rumah sebelah. Dalam hati' kan best kalau ada tv' . Nasib baiklah ada laptop dan drama korea. Tapi drama korea kalau tengok selalu sgt borng jugak.. hmm.. Main game pulak. Tapi sya tak suka sgt main game. Last2, saya buat kerja , kerja...kerja...kerja...kerja..kerjaa..... dan tido. Camtulah kehidupan tiap2 hari. Kalau BF ajak kuar baru dapat kluar. itupun tak lama sebab dia nak ambik dan hantar saya kanowit satu hal. nak balik sibu lagi satu hal. Apa2 pun, syukur sebab walau tak lama kluar jalan2 sekurang2nya dpt release tension. Tapi hari Jumaat adalah hari paling heaven sbb boleh balik maktab. seriously happy sgt2. 

Disebabkan tidak ada line internet jadi semua kerja perlu dibuat pada hari minggu. Segala RPH dan apa2 saja yang berkaitan perlu siap pada hari minggu padahal masa tu lah nak rehat betul2.Masa ni saya sgt stress. Dahlah weekdays bekerja, hujung minggu pun bekerja. bersambung sehingga hari ini. Dah rasa tak ada masa rehat. Dalam hati 'kalaulah ada internet kat sana tak adalah stress sgt. Dpt jugak bukak fb. tulis belog.. belogwalking...dpt jugak buat kerja sikit-sikit, buat persediaan sikit2 untuk minggu depan' tapi semua benda perlu buat weekend.Padahal masa tulah nak rehat. Tak lama tak apa..asal rehat. Bila balik maktab rasa nak menjerit sebab tengok line hpn full bar. Wah full bar lah. sebab kat kanowit kadang2 ada kadang2 tak ada langsung line. Pastu dapat tido atas tilam tebal empok. dan paling best dapat online...dapat update belog.. Ni adalah kali pertama saya update belog since praktikum. sebab hujung minggu habis untuk KERJA..dan KERJA. ini pun sempat sebab semalam cuti Merdeka. hmm... tak apa 3 minggu lagi..

dan hal-hal lain..lain entri sya crita. Time to get stress again.

dan,..jadi cikgu bukan mudah..bukan sekadar mengajar.....

terimakasih
mizmieyna