Wednesday, 17 October 2012

Wanita dan Air Mata

Assalamualaikum....

Kenapa Wanita Sering Menangis?



Kerana wanita itu unik.
Aku ciptakannya sebagai makhluk istimewa,
Aku kuatkan bahunya untuk menjaga anak-anaknya,
Aku lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman,
Aku kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia,
Aku teguhkan peribadinya untuk terus berjuang pada saat yang lain menyerah,
Aku berikannya naluri untuk mencintai anak-anak dalam apa jua keadaan sekalipun,
Aku kuatkan batinnya untuk tetap menyayangi walau dikhianati oleh teman,
Walau disakiti oleh “orang” yang dia sayangi..
Wanita makhluk kuat,
Tetapi jika satu saat dia menangis itu kerana AKu berikannya air mata untuk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.
Dan itu kerana “WANITA itu ISTIMEWA"

terimakasih
mizmieyna

Fondant cakes

Assalamualaikum...

Hahhh arrr tadi entri utk wedding cupcakes..kini fondant cake..

 cantikkan..macam pakai skirt je cake ni.. 

 ni pun ala-ala pakai skirt,, cantikkan..uhu..bila la dpt merasa kek ni..

 suka sebab nampak suci ...cakes pun leh suci gak ye..hihi.. see..less is beautifull..

 wahhh!! siap macam kain berjuntai-juntai,..mcm baju pengantin. mcm veil pengantin kan.. cantik sgt


 yang ni pun cantik... love da butterflies... nampak tak butterflies tu. kalau buat byk2 cantik lagi kan kek ni. bebunga yang besar gedabak tu leh pi buang jauh-jauh.. pastu taruk butterflies bnyak2.. arr..pandai2 je aku kan

 err..kalau dah cantik sgt rasa rugi plak nak makan cake ni kan...

terimakasih
mizmieyna


Wedding Cupcakes

Assalamualaikum...

hye...

bila kawin nanti..

 not the best cupcakes i've ever see but you not wat i mean...it's wedding cupcakes.. that's the point they're here ..ngee

 this one also.. see "Selamat Pengantin Baru"...

 yang ni tak macam di atas... saya suka sebab simple.. less is beautifull.. :)

 this one is gorgeous!! Roses cupcakes.. cantikkan.. nice sgt kalau buat utk wedding...

and lastly....

this lovely cupcakes...!!! siap ada ring lg.. so suwitt.. bila la nak dpt yg camni... dapat ke??~~~

aku buat entri wedding cupcakes ni bukan sebab aku nak kawin.. sebab aku ingin nak buat cupcakes.. ti esok lusa bila nak kawin takyah suruh orang buat..aku sendiri blh buat. ntah2 bila aku dah nak kawin ti orang dah tak main lagi buat wedding cupcakes.. T_T


terimakasih
mizmieyna

Saturday, 13 October 2012

Be Proud Of Your Muslimah Identity

Assalamualaikum...

Mari kita berfikir sejenak.. kepada muslimah. lelaki boleh je nanti leh pesan kat kwn2 perempuan lain.

CARA PEMAKAIAN MUSLIMAH YANG BETUL. 







a reminder to myself also. sedang berusaha. Hopefully istiqamah :)



terima kasih
mizmieyna

Friday, 12 October 2012

Bila Bahagia

Assalamualaikum...


Saya terkejut..ye..aku terkejut tapi aku mula sedar balik..

bila Allah kehendaki maka jadilah :)

seronok dah tengok sahabat-sahabat semua bahagia.. 


dan maaf juga sebab tidak ada pada masa kalian mahu berkongsi cerita :(


saya bahagia tengok kawan-kawan bahagia walaupun mungkin saya tak tunjuk tapi saya juga bahagia.
semoga kamu bahagia selalu. tak perlu sedih-sedih lagi. Sedih itu untuk orang yang putus harap sahaja. dan kamu sehingga kini masih lagi kuat. 


ni blogger best.




terima kasih
mizmieyna

Entri tanpa tajuk ~~~

Assalamualaikum

Hye..

May Allah ease every single things today..

Entri tanpa tajuk.. menyampah i~~

Okeh2..Jam sekarang 5.28 pm. aku dah tak reti nak buat apa. kemudian aku pikir.. daripada duduk mengelamun tak buat apa-apa baik hafal banyak-banyak wirid dan zikir. Dapat jugak pahala. 1. dapat pahala niat nak menghafal. 2.dapat pahala menghafal. 3. dapat pahala amalan.

kita ni pun bukannya sempurna, dalam masa satu hari tak mustahil kita tak buat salah , ada wat dosa. Jadi baik kita topup pahala banyak-banyak. tak rugi dunia akhirat.

daripada mengadap laptop tak buat apa2..lebih baik google wirid dan zikir. banyak lagi yang pelu di belajar ni. mohon aku diketagihkan dengan amalan yang baik. janganlah dihadapkan dengan perkara-perkara yang melalaikan.

Doa Mengawal nafsu :

"Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari akhlak, amal dan hawa nafsu yang mungkar." 


Terima kasih
mizmieyna

Orang Asing

Assalamualaikum.

Salam Jumaat. 

Dalam proses belajar apa yang dah lama ditinggalkan dan yang mungkin sudah lama dilupakan. Pengajaran moral hari ini: 

JANGAN MALU  'BILA MANA' MELAKUKAN KEBAIKAN. 

Kadang-kadang bila kita buat salah kita tak sedar, dan paling buruk kita tak malu melakukan kesalahan tersebut. Dan kita mengaku kita buat salah, sikap yang ni aku pujilah sebab tidak hipokrit. errr puji diri sendiri.. :P.. Puji bila mana kita mengaku salah dalam keadaan hati kita insaf.. kalau mengaku salah lepas tu bangga diri kata diri hebat itu bukan sekadar riak tapi sombong pada Allah S.W.T.

Tetapi bila mana kita sudah mahu berubah dan mula belajar kembali erti agama dalam hidup, selalu saja kita rasa terasing.

DAN KITA RASA MALU KERANA RASA KETERASINGAN ITU.. adakah perkataan keterasingan?? sukahati aku je kan..

Ingat ini sahaja :)

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah saw, "Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing".




mind breaking pic :)

terima kasih
mizmieyna.

Sunday, 7 October 2012

Allah Maha Melihat

Assalamualaikum

Sebagai manusia kita selalu inginkan perhatian. lemahkan kita ni. sebagai manusia juga kita mesti nak orang puji-puji kita. sebagai sokongan dan penghargaan. orang kata kita muka tembok kalau selalu mintak puji. dan tak ikhlas bila kita nak orang menghargai dan tahu kebaikan yang kita dah buat. tapi itukan normal. Kitakan manusia. :)

 bila orang tak tahu dan tak sedar keberadaan kita, kebaikan-kebaikan yang kita dah buat jangan sedih-sedih. JANGAN RISAU! Sebab Allah itu MAHA MELIHAT. 

Jadi senyumlah. Jangan sedih-sedih. ALLAH KAN ADA :)

Keredhaan Allah itu lebih besar nilainya daripada pujian-pujian manusia :)





maaf.. aku tak pandai melukis. aku buta IT tak tahu nak guna software canggih2 lukis gambar. err.. ape aku nak cakap ni...

Yup ! Jangan sedih-sedih. Jangan susah hati. Kalau tak ada orang tengok kebaikan yang awak buat tak apa, sebab Allah kan ada.. Allah kan Maha Melihat..

Jadi senyum sampai telinga :)


terimakasih
mizmieyna

Saturday, 6 October 2012

Privasi Bilik Tidur

Assalamualaikum

Pagi tadi aku bangun solat subuh pastu bukak fb kejap dan tertido. suddenly aku bangun kol 10.00. huh suddenly lah sangat. dengan kepala pening aku terkobar-kobar nak mengemas bilik aku yang macam @#!$@#$@*$%@. seriusli aku sendiri rasa nak pitam tengok. jadi hari ini untuk empat or lima jam aku kemas bilik je. 

bilik tidur 

 suka sebab bed dia cantik and also the curtain is so pretty. 

 suka sebab dominan kaler dia merah.

 suka sebab kaler dia soft sangat. kalau lah bilik tidur asrama aku macam ni..

 suka sebab warna ada kalimah bismillahhirrahmannirrahim. sejuk je mata tengok. sesuai wat bilik pengantin ni

And lastly.. aku suka sangat katil bertiang camni.. aku tak tahu kenapa. tapi aku suka sangat!!

Bagi aku bilik tidur adalah tempat paling private sekali dan paling special. hmm.. aku tak sukalah Program Asrama Terbuka. tak suka bila lelaki geledah masuk bilik aku. aku rasa semua benda dalam bilik aku tu private. 

terimakasih
mizmieyna

Friday, 5 October 2012

hormatilah warga pendidik

Assalamualaikum...

Hari Jumaat Pengajian Sosial ...

1. Kuliah beliau....


2. Lama-lama beliau ....


3. Akhirnya kami....



you tell me the story~~ haha

p/s: hormatilah warga pendidik. 

terimakasih
mizmieyna

A BOYFRIEND NOT YET A HUSBAND

Hi, Assalamualaikum...

Aktif sungguh aku malam ni. rasa nak pop out every words from mind yang dah macam traffic. here n there with lots of issues to voice out. tapi jari jemari ni pulak tak larat nak taip semua benda.

the thing that kept popping out of my mind is ....

SAVE YOUR LOVE STORY!! DONT PUT TOO MUCH EFFORT ON LOVE STORY BLOG

Girls..out of everywhere, anywhere, they just wanna tells us everything about they love story example like how did they met they boyfriend, they first date, they first anniversary, they special date occasion and on so on..
sounds like myself tough~~ that is when im still budak hingusan ok. lalala

but girls do you really want everyone to know everything bout you and your special someone. why dont just keep it for yourself. that will make the story more special and suwitt. plus you got to learn how to control your emotions. biasalah perempuans kan hormon ntah tiba2 leh berubah macam kelip-kelip mata, suddenly she's like this and then she's like that. jadi adakalanya kita tidak akan berkata benar, tidak akan selalunya betul, dan tidak akan mahu mengaku salah. dan entah dari mana kita terbukak aib orang lain. orang lain tu pulak our special someone. tak ke rasa salah tu. even so he is actually in a wrong position do you have to tell  everyone that he is guilty when you yourself doesnt know what is exactly happens and you yourself dont really sure what is right.

ketiganya, girls he's just your boyfriend not yet your husband. so why do you have to bark bout things that you dont know how is going to end. Esok lusa tetiba putus di tengah jalan. and then your future husband (which is someone else) read your blog. Mungkin dia itu akan rasa cemburu di sana sini mendengar perkhabaran kamu yang gembira di setiap entri, juga boleh jadi ragu-ragu pada awak as his future wife untuk menjadi isteri yang baik-baik bila awak ceritakan kisah duka awak dengan si dia. alalala~~ to please your boyfriend or to please your husband? which of the two would you choose? which of the two would be lasts?

im saying this also to remind myself~~

manis kan... dena bahrin.

oh yes.. tempat paling selamat dan indah untuk meluahkan rasa ada pada Allah S.W.T 

peace !!

terima kasih
mizmieyna.

Wednesday, 3 October 2012

Hi, Assalamualaikum

i just found such a great blog to share with muslimah. The blog owner is younger than me but she seems so mature which is good.


i bet most of girls knows her. to those who still didn't know this lovely young girl, please do read this ohsem blog. 




Tuesday, 2 October 2012

True Love

Hi, Assalamualaikum...


sejak beberapa hari ni aku tak berapa sedap hati. satu saat tu aku mengadu domba pada Dia dan si dia, kenapa beri aku begitu banyak dugaan yang aku rasa berat sangat nak pikul? kenapa pengorbanan aku orang tak nampak? kenapa aku berkorban  utk orang lain tapi orang tak menghargai? aku rasa terbeban sangat. aku rasa nak salahkan semua orang. aku rasa dunia ni tak adil, Allah tak adil. 

rasa bebanan tu buat aku tak sedap hati.  kemudian entah di mana, dan kenapa, hati aku terdetik. bila semua isi dunia meminggirkan aku, siapa yang masih ada? aku jawab Allah. saat tu baru aku sedar. lama betul aku tinggalkan tanggungjawab aku pada Allah di tempat yang terendah. rasa bebanan tanggungjawab pada  masa depan, ibu bapa,si dia,  rakan-rakan dan semuanya terus jatuh. 

1. sebenarnya cinta paling utama itu Allah S.W.T
2. sebenarnya tanggungjawab utama itu pada Allah S.W.T. 
3. sebenarnya yang Maha Penyanyang dan Pengampun itu Allah S.W.T
4. sebenarnya yang menjaga aku selama ini Allah S.W.T

ya benar tanggungjawab aku sangatlah berat, sangatlah besar, aku tak dapat melihat mata ibu bapa aku tanpa rasa tanggungjawab dan pengharapan. aku tak dapat melihat mata adik-adik aku tanpa rasa tangunggjawab dan pengharapan. aku tak dapat melihat mata si dia tanpa rasa tanggungjawab dan pengharapan. 

kali ini aku melihat semuanya atas satu tanggungjawab. Tanggungjawab aku pada Allah S.W.T. Hati ini lega. :) terima kasih Allah. 

dan aku mula memahami aurat itu lambang kehormatan wanita. :)
seperti cantik molek ini. DENA BAHRIN <3 kagum dengan gadis ni walaupun lebih muda dari aku.
juga ini. bukankah lebih baik <3

aku mula memahami solat itu bukan hanya tuntutan agama tapi kerana rasa cintaku pada Allah.
hidup itu tidak selamanya di atas. 
dunia memang tidak selamanya adil tetapi Allah itu Maha Adil.

CINTA PADA DUNIA TAK SELAMANYA SETIA, CINTA PADA ALLAH SELAMANYA ADA.

doakan aku istiqomah <3

terima kasih
mizmieyna. <3