Saturday, 29 December 2012

program ustaz don daniyal don biyajid

assalamualaikum...

aku dan besty merajinkan diri pegi program ustz don daniyal di bcck. kiranya, bermanfaat jugaklah cuti aku taun ni...

 dok cerita psl solat... rasa tak puas je dengar ustz ckp.. sgt best

 nurha...besty kesayangan

 
 nurha pja..kiut ^_^



thank you..
mizmieyna

Sunday, 16 December 2012

Happy Holiday.. Senyum . My Besties !!

Assalamualaikum

Hye.. Jenjalan bersama besties kesayangan.. Love you two always :) Ini entri bergambar. 

 Jurieyanna... <3
Parkson Riverside..
Nonton The Hobbit.
Best Sangat!!!!

 Twilight..
Miz Mieyna <3

 Plaza Merdeka..
Semua benda mok digambar ..hihi

 Gambar berdua depan cermin..


 Dengan rusa Santa.. Krismas tree

 Muka sik boleh blah.. hihi

 Dalam toilet pun mok bergambar..
Motif--- sikda tukang amik gmbr mekduak..
Suraya jenjalan dengan ehem ehem...haha

 Di sini lagi... ok fine

 Bertiga dengan snoppy snowman

 Kepak tapi gik tahan...

 Si rusa benyin-benyin 

 Besties <3

 Lagi...di cermin .. Ok!

 Cantik...di belakang

 Cantik!!

 Makan malam. SR. Muka tunggu makanan ...

 Miz Mieyna mok juak posing...

 Kalaulah abang ada kan best :(
Tapi muka senyum..haha

 My besties dulu, kini dan selamanya.

 Cantikkan.... Lampu berjunte di pokok giklah cantik..

 Lagi....lagi.. di cermin
Muka bajet cute

 Snowman..
Macam aku gik mok sambut krismas..haiyo.. tapi deco nya nang kacak..waktu malam

 Plaza Merdeka. Dibanjiri manusia..


Dan kami bertiga.
Besties selamanya..

Happy Holiday :)
Senyum tak perlu kata apa-apa :)

2012

Assalamualaikum..

Hye... Tahun 2012 byebye.. 2013 selamat datang.

Tahun 2012 yang banyak pasang surut, air mata, dan senyuman. Tahun yang paling sik akan dapat aku lupa sebab biar perit pun masa-masa yang aku lalui selama tahun 2012 tetapi Alhamdulillah penghujungnya hanya Allah yang tahu. Yes i am so happy. Thank you Allah.


1.  Rumah sewa saya . Praktikum pertama suka dan duka. 

 2. SK Bandaran N0.4 
Anak-anak murid yang disayangi.
My First Student <3

3.  Lawatan ke Kuching kelolaan K. Olahraga.
Buat hal sendiri saja.


4. Anak-anak ku di SK Ulu Ranan, Kanowit
Sayang semuanya ..

5.  Antara hasil kerja..

6.  Keluarga tercinta Eid Mubarak.
Love you All Forever

7. Sekelas bersama Lecturer disayangi..
Miss you dear Miz Roziah
Tiada lagi mendengar kritikanmu :(


8. Tuan Haji Kamarul Ariffin
Stress. Kami sekelas bersama :)

 9. Lawatan di Kuching lagi. Persatuan BM.

10. Dinner akhir tahun 

11. Rakan disayangi. Selalu bersama :)
Muahhh.. Muahh..Muahh..

12. My Besties!! Penyejuk jiwa.
Muahh...Muahh..


and moment bersama family.. <3 selalu ada dan terlalu banyak

Dan itu adalah cerita gembira..bahagia :)
Ini saja yang mampu ingat. 
2012
Thank You

Tuesday, 4 December 2012

Someone Else's Garden

Assalamualaikum

Someone Else's Garden
by
Dipika Rai

baru dihabiskan
Malas nak buat riview. tetapi ringkasnya novel ni memang best. banyak persoalan.. banyak banyak kontradiksi masyarakat dan agama.. 


boleh baca riview nya di sini


Ada apa pada hijab?

Assalamualaikum

Antara tudung bawal, awning, syria and pashmina..

Hye semua. Dena Bahrin dah post entri baru dua malam yang lepas. haha. cerita lapok.
Ok, terus kepada tajuk entri. Antara tudung bawal, awning, syria dan pashmina..


Ada apa pada tudung bawal?


1. Aku tak reti membentuk tudung bawal...
2. tak selesa dipakai.... 
3. aku ambik masa dekat-dekat setengah jam untuk pakai tudung bawal.
4. Sebab tak selesa pakai aku selalu cuba kemaskan bahagian tepi tudung lepastu tiup-tiup atas dia, dengan harapan jadi gorjes dan kemas tapi malangnya selalu gagal dan end up macam muka orang baru bangun tido...
5. satu perkara je aku suka dengan bawal sebab nampak simple and nice di pakai. 




Ada apa pada tudung awning


1. sangat mudah dipakai.
2.Paling aku suka sebab sangat menjimatkan masa. Aku tak suka benda remeh2. Biar cepat dan mudah. 
3. tapi kebanyakan kainnya jenis melekap kat badan. tapi-tapi ada juga didatangkan dengan material yang tak melekap seperti ini



Ada apa pada tudung syria?

1. sama macam tudung awning dan..
2. boleh buat muka jadi bulat
3. kadang-kadang terlalu melekap di kepala sehingga nampak bentuk telinga.. bergantung kepada material


Ada apa pada pashmina?

tuan belog 


1. aku suka sebab besar dan tidak jarang
2. cantik..banyak corak menarik
3. kain tidak melekap di badan.
4. tapi panas sedikit berbanding material yang lain.
5. boleh digayakan dengan pelbagai bentuk macam shawl yang lain..


Baiklah..

itu pandangan aku...pada aku..bagi aku
sangat penting bagi muslimah untuk tentukan sendiri hijab yang selesa untuk/pada diri sendiri. dan paling penting kena ambil kira soal aurat. Jangan main pakai je macam aku selalu buat.
 Dulu kiranya nak pakai tudung bawal labuh tapi aku tak reti pakai tudung bawal.. TIDAK MESRA. Dulu nak pakai tudung awning labuh tapi kebanyakan kainnya melekap di dada.. TIDAK SESUAI. Begitu juga Syria.

At last aku tengok Dena Bahrin pakai shawl yang labuh..stil cantik. And again dia inspired aku sekali lagi. TQ girl. Jadi sekarang ni pilihan aku pashmina. Buat masa sekarang lah. Anda bagaimana? 


Semua tudung kalau dipakai memang panas. Material apa-apa pun sebab kita di Malaysia darling. Tapi biarlah panas jangan tidak tutup aurat dengan sempurna. Aku dah pakai banyak hijab seperti yang di atas aku sebut tu dan dah pakai dengan gaya yang macam-macam tapi yang paling penting sebenarnya  adalah kesempurnaan hijab itu untuk menyempurnakan kita...


Masa mula-mula dulu aku ambil kira soal cantik ke tak, affordable ke tidak tudung yang nak dibeli. Sepatutnya kriteria itu dikemudiankan. Sepatutnya kriteria labuh atau tidak, atau benar-benar menutup dengan sempurna atau tidak..itu yang paling penting dan teratas sekali semasa membuat pilihan tudung.



Dugaan tidak datang dengan musibah tetapi datang dengan seribu hikmah.. Syukur sebab sudah nampak hikmahnya. Syukur sebab Allah datangkan hikmahnya dengan cara yang perit tetapi membuat aku tersentak lalu mula memahami.

BATASAN AURAT itu pelindung diri :)

MENUTUP AURAT DENGAN SEMPURNA itu pendinding peribadi :)


Masih ada lopang di mana-mana tetapi aku sedang mencuba, dan Allah juga sedang menguji dan memberi peluang :)

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

:)

terimakasih
mizmieyna

the spring and plaza merdeka

Assalamualaikum..


Hye lama dah tak updet belog. Hye belog saya!!  Entri bergambar je ok. Tangkap guna hp murahan.

the spring punya deco sangat cantik.. Plaza merdeka biasa je..baru lagi kot. apa2 pun the spring tetap best

 Perasan di oversea sikit...

muka puas lepas tengok wayang... Rise of the guardian <3

 Full outfit.. 

 
 muka trying so hard paksa dia ambik kristal jejuntai atas kuda.. ala2 fairy tale scene. kunun...

 di Plaza Merdeka yang baru bukak hari Sabtu lepas. 

 Tiga kali aku posing untuk bergambar dekat rumah ni. Suka sangat sebab kaler pink.. suwit and very Inggeris... love the flowers so much..

orang sekarang bergambar dlm toilet tapi aku nak bergambar dpn toilet. 

baked cheese rice wif nasi Arab ayam kurma

:)

lepas tu sempat gak beli shwal di India Street. 
itu sahaja..
apoinment dgn kengkawan lain pulok..
cuti memang best!!
biar pun lebih banyak masa dudok rumah..
rumah itu syurgaku <3

tak mahu balik kampus!!!


bytheway.. Dat's the new me.
InshaaAllah terus istiqomah lagi..
Doakan saya.