Monday, 17 June 2013

cuti dan sebenarnya terjadi

assalamualaikum...

dah habis cuti baru aku nak updet blog. yeye..mmg tak ada bnda pun nak crita. entahlah kan cuti kali ni lah aku rasa tak excited sgt. duduk je d kuching tp kluarnya tidak.. tipulah tak kluar. ok ok. ada lah jugak kluar. hangout dgn besty saat2 aher. itu pun sorng tmn je dpt menemani aku ni. yg lain sebok mmnjg. org bekerja kan.. biasalah.

sbb besty aku yg satu ni dia kaki jln punya org jadi sng sikitlh nk ajak dia kuar.. eh silap lagi.. dia sbnrnya yg ajk aku kluar.. 

hari tu kitorg tgok muvi same2. spti biasa bpk dia jdi driver kmi. byk cntik muka aku ni org ambik org hntr aku blik. tq sgt2 deng nur. muah2. tp ada kjdian agk lucu lh bg aku sblm tgk crita tu.. nsib baik sempt tgk kn.. merasa juga masuk kreta afiq cuti ni..hihi eyh2 merepek lgi. sudah!

lps tu kitorg kluar lgi ..kluar mkn2. first time aku msuk sushi king. alhamdulillah dpt juga aku telan mknn kat dlm tu even sbenrnya tekak aku ni tekk melyu plus sedikit western.. hihi.. amboihhh..

yg bestnye dpt suprise dari sushi king... tak caye?

antara yg dilntak mlm tu

ini dia suprisenye... 

hari tu kwn da ajk pegi cmping.. sorry tak dpt join. dan sbnarnya aku busy buat novel. back to basic.. insyaAllah mnjadilh novel itu klk. itupun klau aku bertahan dan bersabar di tmpt yg sudah dihuni 5 thn ini. sem 8 moga2 ada pintu rezeki pada sem ni. aamiin.

Friday, 1 February 2013

syukur penyeliaan pertama siap!

assalamualaikum

huhhh...penatnya... baru habis penyeliaan. minggu ni aku tak updet sebab busy dan penat. minggu lepas bukan main lagi rilek.. tapi masa berlalu dengan pantas,,,aku suka...tak berasa sangat. tak lama lagi nak grad dah..yuhuuuu...

minggu ni dua kali penyeliaan. pertama oleh guru pembimbing keduanya dari pensyarah. alhamdulillah. syukran. semuanya lancar. hati pun manyak gumbira.. students baik  belaka adalah yg nakal2 sikit tu tapi kalau pandai tackle insyaallah dapat beri perhatian kepada kita. 

jadi hardwork minggu ini berbayar sudah. minggu depan tidak ada penyeliaan. minggu seterusnya tambah bz dan penat sebab ada tiga penyeliaan. hopefully seperti juga minggu ni segalanya berjalan lancar. dan harap2 segala kelemahan dapat diperbaiki lagi dan kekuatan dipertingkatkan... semangat gitu...

yee..... aku memg bosan. ini je yg dpt alu crita tp inilah kehidupan aku.. 

setakat ini belum ada lagi shopping2, mkn2.... tak sabarnya tunggu elaun masuk.. sudah semakin bangkrap.

yang benar
cikgu mirna

Saturday, 26 January 2013

kehidupan pada malam ini

assalamualaikum

kehidupan pada malam ini :)

 wire yang berselirat. hamboi...busy na. padahal kat laptop tu mukabuku. kantoi

 draf rph...tulisan bakal pensyarah. wueeekkkkk....

 bertemankan air milo segelas... earphone yang berselirat.. -_-'


deretan beg yang dibawa ke sekolah setiap hari.. bertaburan...berselerakan...

wat happened with my life!!!

dan aku tetap bahagia
^__^

akhirnya dapat jugak setelah bertikam taip di facebook...


yang benar
cikgu mieyna

Maulidur rasul 2013

assalamualaikum...

sambutan maulidur rasul.. rombongan sk nanga stras, meradong. wasatiyyah tonggak kesatuan ummah





Friday, 25 January 2013

GURU ITU MANUSIA

assalamualaikum..

ada nampak header baru tak? itu header yang aku print screen dari cita ISTANBUL AKU DATANG.. aku baru je tangok crita tu. aku masih rasa nak menangis bila ingat part si azad ketahuan..huihuii...phuiii..jht sungguh.

baiklah. hari ini genap 5 hari aku praktikum. habis sudah minggu pertama. kelmarin aku join perarakan sambutan maulidur rasul. penat sangat.

anda tahu...? kehidupan guru di luar sekolah sangat mempengaruhi keadaan/kecekapan/kemesraan/kehebatan guru di sekolah. PERCAYALAH. walaupun persekitaran sekolah itu baik tetapi sekiranya kehidupan guru itu di luar sekolah macam ntah hapa2, guru itu stil tak akan dapat memaksimumkan kecekapan dia sebagai guru. persekitaran sekolah dan di rumah adalah PENTING. KERANA GURU JUGA MANUSIA...DAN SEDANG MEMBENTUK MANUSIA.

emosi..emosi...emosi... hal ini terdetik di hati aku...haha terdetiklah sangat bila mana aku bandingkan keadaan praktikum yang dulu dan sekarang. jadi kalau mak bapak nak anak dia menjadi orang yang hebat mulakan dengan MEMBAHAGIAKAN GURUnya dahulu.. kihkih... 

lagi satu.. aku dah dua kali praktikum di sekolah luar bandar. 

sekolah luar bandar pertama aku rasa seakan-akan TERDAMPAR!
sekolah luar bandar kedua ini aku rasa seakan-akan TERRR...MANJA! sangat rilekssss! perasaan pun rilekss.... alhamdulillah....

Monday, 21 January 2013

day 1

assalamualaikum

my fren dah dapat baby.  kiut sgt. mcm mama dia. byk sgt kwn2 sebaya aku dah kwin dan akan berkahwin. tgu aku jak gik belom. inshaaAllah 7 tahun akan datang.. amboi..hihi. 

congrats jac for ur new born..as if u baca belog i ni..hihi. hari ini maka genaplah sehari aku berpraktikum. bunyi macam dah setahun pergi praktikum. haha. overall everything is fine. kiranya tak ada lah sestres mcm dulu. syukur alhamdulillah.

praktikum ini menemukan aku dengan saudara-mara.... yerrr

baiklah.. itu saja. hari pertama di sk nanga stras..haha tu je.. yg lain2 tu aku masukkan dlm jurnal. kang belog je yg aku updet..jurnal pulak entah hapa2..

bahagia tak aku? syukran.. sekarang dah semakin bahagia..
ada yg fikir aku ni ustazah.. tp buat masa ni aku masih bergelar cikgu PSK, KT dan BM..HAHA.. nak jugak sebut mata pelajaran.

yang benar
cikgu mirna
...sepanjang praktikum nak guna panggilan cikgu... baiklah terima kasih!

Sunday, 20 January 2013

di awal praktikum 3

assalamulaikum...

lamak dah sik updet. ada berita gumbira hendak dikongsi bersama. dengan ini secara rasminya mirna amira akan menjadi guru pelatih selama 3 bulan di sk nanga stras, meradong. bahagia..yeyet...hihi. sebabnya dekat je dari maktab. pengalaman berpraktikum di kanowit telah membuat aku lebih bersyukur dan menghargai kampus terchenta. serius tok..ini bukan troll.. 

dan esok adalah hari pertama. semoga segalanya dipermudahkan. aku melihat nikmat ini sebagai balasan terhadap kesabaran. amat benarlah keuntungan itu ada pada orang yang sabar. terima kasih Ya Allah. 

untuk kengkawan jugak. aku selalu doakan yang baik2 sahaja untuk anda semua. semoga segalanya dipermudahkan sehingga kita benar2 menjadi guru kelak. aamiin..



yang benar
mirna amira